# Cache – Waarom en hoe je het kunt beïnvloeden
Ridders bouwt de snelste Magento-shops van Nederland en daar zijn we trots op. Een deel van die snelheid is te danken aan onze geweldige code, een ander deel aan onze unieke serverconfiguratie en tot slot is een deel te danken aan Cache.
# Wat is cache?
Vroeger was internet traag en dataverkeer kostbaar. Browsers bedachten toen het cache-systeem. Plaatjes en javascripts van websites werden lokaal opgeslagen in het computer geheugen. Als je dan de website nog een keer bezocht, hoefde de browser niet alle data van het internet te halen, omdat het leeuwendeel nog in het geheugen stond.
De Magento-cache werkt eigenlijk hetzelfde, alleen dan op serverniveau. Zodra van een pagina is bepaald wat er op staat, wordt de complete pagina opgeslagen in het geheugen. Als een bezoeker de betreffende pagina opvraagt, hoeft Magento niet de hele pagina opnieuw op te bouwen, maar haalt hij hem uit het geheugen. Dit scheelt tijd en dat is altijd fijn. Staat de opgevraagde pagina niet in de cache? Dan bouwt Magento de pagina zelf op en zet hij het eindresultaat direct in de cache voor de volgende bezoeker.
Wat niet zo fijn is, is dat als je een wijziging doorvoert aan pagina-onderdelen zoals het menu, de footer of aan de homepage, je wijzigingen niet direct zichtbaar zijn voor de bezoekers van je webshop. Je zal Magento dus moeten laten weten dat er wijzigingen zijn, zodat de pagina’s opnieuw opgebouwd kunnen worden. Dit doe je door de cache te legen.
# Cache legen
Klik links in het menu op Systeem > (Instellingen) Cache beheer
Kies hier voor Alles selecteren en kies bovenin voor Vernieuwen en klik op de knop Bevestig.
Magento zal nu de geselecteerde instellingen opnieuw inladen. Je wijzigingen zullen daarna zichtbaar zijn op de shop.
Het kan zijn dat je browser de oude pagina heeft opgeslagen, vernieuw dan je pagina door
Ctrl
+F5
te klikken.