# Inloggen als klant in Magento 2 om order te maken

In Magento 1 was het relatief simpel om in de backend een order aan te maken voor (namens) een klant. In Magento 2 werkt dat anders. Je moet daarvoor eerst inloggen als de klant. Het aanmaken en aanpassen van orders in de backend mist namelijk functionaliteit als kortingen en specifieke verzendinstellingen.

# Toestemming vragen en krijgen

Allereerst is het belangrijk dat de betreffende klant een account heeft aangemaakt. Omdat een order natuurlijk verplichtingen (voor de klant) met zich meebrengt, is het daarnaast van belang dat je toestemming hebt van de klant om namens hem/haar in te loggen. De knop die de klant daarvoor aan moet zetten heet Hulp bij winkelen op afstand toestaan (Allow remote shopping assistance), die hij in zijn account kan terugvinden.

Als je de klant aan de telefoon hebt, kun je ook mondeling toestemming vragen en dan gaan naar Klanten > Alle klanten. Zoek je klant en klik rechts op Bewerken (Edit), in het overzicht.

Onder het tabje Accountgegevens vind je dat vinkje. Zorg er voor dat je toestemming hebt en sla de klantgegevens op.

# Inloggen als de klant

Na het opslaan kun je bovenin kiezen voor Login as Customer. Je kunt nu namens de klant een bestelling plaatsen. Alle van toepassing zijnde kortingen en verzendkosten worden nu juist berekend.

Let op: een nieuw venster opent als pop-up. Je zal je browser toestemming moeten geven voor het openen van pop-ups. Je hoeft dat maar één keer te doen.