# Volgorde van de filters binnen Magento instellen

Op overzichtpagina’s waarop meeerdere artikelen worden getoond (denk aan categoriepagina's) verschijnt links een aantal attribuutfilters die bezoekers kunnen gebruiken om sneller het gewenste product te vinden. Op deze pagina leggen we uit hoe je de volgorde van de filters zélf kunt wijzigen in Magento. Wil je weten hoe je de volgorde van de waarden binnen één specifiek filter kunt wijzigen, kijk dan op deze filterpagina.

# Wat is de standaardvolgorde?

De volgorde waarop de attributen aan Magento zijn toegevoegd is leidend in de standaard volgorde. Als je het attribuut Materiaal eerder hebt toegevoegd dan het attrubuut Merk, dan zal Merk dus lager staan in het filter dan je zou willen. Veel mensen filteren immers eerst op merk (want ze zijn vaak merkentrouw) en daarna pas op materiaal. Je zal de attributen Merk, Kleur en Maat dus als eerste willen tonen, maar hoe doe je dat?

Magento heeft hiervoor de instelling Positie die je vindt bij het attribuut zelf. Standaard wordt hier een 0 ingegeven. Door dit getal te wijzigen, pas je de volgorde van het betreffende attribuut in de lijst met filters aan. Hoe lager het getal, hoe hoger het zal worden getoond. Persoonlijk vind ik het daarbij jammer dat Magento geen negatieve getallen als invoer accepteert, dat had het een stuk eenvoudiger gemaakt als je slechts een of twee attributen bovenin wil hebben bij je filters. Nu zal je dus alle attributen waarop gefilterd kan worden moeten openen om daar een getal in te voeren. Dat is best arbeidsintensief. Één troost: als het eenmaal is ingesteld, heb je er geen omkijken meer naar.

Tip Probeer te werken met tientallen en hou ergens een lijstje bij (bijvoorbeeld in Excel), zodat je weet welke waarde een attribuut heeft. Waarom tientallen (10, 20, 30)? Wel, als je in de toekomst een nieuw attribuut bedenkt dat je ergens tussen wilt hebben, kun je die een waarde geven die eindigt op 5 (15,25,35), zodat je de latere attributen niet aan hoeft te passen.

# Volgorde aanpassen

Ga naar Winkels > (Attributen) Product.

Zoek in het overzicht naar het attribuut dat je wilt wijzigen. Dat kan bijvoorbeeld in het veld Standaard Label. Klik op het gevonden attribuut. Links kun je nu klikken op Eigenschappen winkelaanzicht. Rechts zie je nu het veld Positie. Vul daar de gewenste waarde in (hoe kleiner het getal, hoe hoger in het filter) en sla boven in op door op de bekende oranje knop te klikken. Ga direct door met het volgende attribuut.

Klaar? Leeg dan de cache.